87 / 100
taal op de werkvloer

8 reden waarom het spreken van de Nederlandse taal op de werkvloer zo belangrijk is

Het beheersen van de Nederlandse taal is van groot belang voor buitenlanders die werken in Nederland. Het is niet alleen noodzakelijk voor dagelijkse communicatie op de werkvloer, maar ook voor persoonlijke en professionele ontwikkeling is Nederlands op de werkvloer, een must voor iedere werknemer!

Werkgevers eisen de Nederlandse taal op de werkvloer

Voor werkgevers is het ook van belang om de Nederlandse taal te eisen op de werkvloer. Zij kunnen door een beleid te hebben waarin de Nederlandse taal wordt vereist, laten zien dat zij investeren in hun werknemers en in een efficiënte en veilige werkomgeving. Dit kan ook bijdragen aan het versterken van de bedrijfsidentiteit en het uitdragen van de bedrijfscultuur.

Moeite met leren van de Nederlandse taal

Echter, het is belangrijk om te beseffen dat het voor sommige arbeidsmigranten moeilijk kan zijn om de Nederlandse taal te leren. Zij kunnen beperkingen hebben in hun taalvaardigheid en kunnen belemmerd worden door verschillende factoren, zoals hun opleidingsachtergrond en de beschikbaarheid van taalcursussen. Werkgevers kunnen hierop inspelen door middel van taaltrainingen en begeleiding te bieden aan werknemers die de Nederlandse taal willen leren of deze willen verbeteren. Toch is het van belang om iedere werknemer in staat te stellen om de Nederlandse taal te leren.

Hieronder zijn acht redenen waarom het belangrijk is om de Nederlandse taal op de werkvloer te spreken.

1. Communicatie:

Een van de meest basale redenen waarom het belangrijk is om de Nederlandse taal te spreken, is om te kunnen communiceren met collega’s, klanten en leveranciers. Goede communicatie is cruciaal om taken uit te voeren, doelen te bereiken en een veilige en efficiënte werkomgeving te waarborgen.

2. Integratie:

Het spreken van de Nederlandse taal helpt buitenlanders om zich geïntegreerd te voelen in de Nederlandse samenleving en de werkomgeving. Dit verhoogt de tevredenheid en het gevoel van verbondenheid met de omgeving.

3. Professionaliteit:

Het beheersen van de Nederlandse taal laat zien dat buitenlanders zich serieus nemen en investeren in hun professionele ontwikkeling. Dit kan ook bijdragen aan hun carrièreontwikkeling en groeikansen binnen het bedrijf.

4. Veiligheid:

In sommige werkomgevingen is het nodig om bepaalde instructies en veiligheidsprocedures in het Nederlands te begrijpen. Dit is cruciaal voor het waarborgen van een veilige werkomgeving voor zowel de buitenlander als de collega’s.

5. Klantenservice:

In sommige functies is het noodzakelijk om goed Nederlands te spreken om klanten adequaat te kunnen bedienen. Dit verhoogt de klanttevredenheid en kan bijdragen aan de reputatie van het bedrijf.

6. Samenwerking:

Het beheersen van de Nederlandse taal verbetert de samenwerking met collega’s en vergroot de mogelijkheden om te werken aan gezamenlijke projecten.

7. Sociale interacties:

Het spreken van de Nederlandse taal maakt het mogelijk om sociaal te interacteren met collega’s en vergroot de mogelijkheden om vriendschappen te sluiten.

8. Persoonlijke ontwikkeling:

Het leren van een nieuwe taal is een uitdaging en kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van buitenlanders

Mee kunnen doen, ook na het werk

Het spreken van de Nederlandse taal op de werkvloer is belangrijk voor diverse redenen, waaronder het kunnen deelnemen aan sociale activiteiten zoals de vrijdagmiddag borrel. Het beheersen van de taal maakt het mogelijk om deel te nemen aan informele gesprekken met collega’s en dit kan bijdragen aan het versterken van relaties en het creëren van een gezellige werkomgeving.

Bovendien laat het spreken van de Nederlandse taal zien dat je je geïntegreerd voelt en betrokken bent bij de Nederlandse cultuur en de werkomgeving. Kortom, het spreken van de Nederlandse taal op de werkvloer is belangrijk om zowel professioneel als sociaal mee te kunnen doen.

Ervaringen

Echte leraren zijn overal ter wereld hetzelfde: geduldig!
Ik ben Angelika een van velen studenten die bij Herman Hage terecht zijn gekomen. We hebben samen 4 jaar gewerkt. Dankzij de lessen met Herman heb ik Nt2 programma 2 gehaald. Wat ik vooral bijzonder vind is het feit dat ik niet alleen het Nederlandse taal heb geleerd maar ook heleboel over Nederland. Herman Hage is fantastische leraar die motiveert en luistert naar zijn studenten.

Prawdziwi nauczyciele sa tacy sami na calym swiecie: cierpliwi!
Mam na imie Angelika i jestem jedna z wielu bylych uczniow Hermana Hage. 4 lata pracowalismy razem czego efektem bylo osiagniecie Nt2 programma 2. Poza jezykiem niderlandzkim zdobylam takze wiedze o kraju, w ktorym mieszkam.
Herman Hage to fantastyczny nauczyciel, ktory motywuje ale rowniez slucha.
Angelika

Ik heb Herman leren kennen toen ik mijn eerste inburgering moest doen om in Nederland te komen wonnen. Hij is een zeer ervaren docent, die de les met passie en op professionele manier geeft en daarnaast de Nederlandse cultuur toelicht. 

Hij zoekt altijd de manier waarop hij eenvoudig grammatica en met plezier weet uit te leggen. 

Herman heeft oog voor de individuele behoeften en wensen van de cursist en hij motiveert me om verder te leren. 

Hij helpt me nu om mijn uitspraak te corrigeren en ik merk dat mijn Nederlandse uitspraak beter wordt. Daarom ben ik er super blij mee.

Daarnaast is hij een vriendelijke persoonlijkheid. Ik raad Herman zeker aan.

Irieny Norbruis Endara

Inburgeringscursus Nederlands Niveau A1

NT2 Docent Herman Hage

Ik heb 30 jaar als directeur van een basisschool gewerkt en ben sinds 2010 met FPU en inmiddels volledig met pensioen. Sinds een aantal jaren heb ik een succesvol les-instituut NT2 (Nederlands als tweede taal). Ik geef Nederlandse taalles aan zowel buitenlanders als Nederlanders.

  • Wil jij de Nederlandse taal leren?
  • Wil jij flexibele lestijden?
  • Wil jij oefenen of examen doen?

Meld je dan NU aan voor de NT2 Cursus bij de De Taal Meester en al snel ben jij de Nederlandse taal 'meester'!