79 / 100
Nederlands-op-de-werkvloer

Nederlands op de werkvloer: een must voor elke werknemer

Waar gewerkt wordt, wordt gesproken. Een goed verstaander heeft vaak aan een half woord genoeg maar medewerkers die de taal niet meester zijn kunnen op de werkvloer niet goed uit de voeten. De communicatie stokt en het werk wil niet meer vlotten. Hoe los je dat op?

De Nederlandse taal niet meester

Je denkt dat je mooi uit de brand bent nu je voor die onvervulde vacatures eindelijk mensen hebt gevonden. Net als veel andere bedrijven die met de inzet van arbeidsmigranten goed geholpen zijn. Sinds de oorlog in Oekraïne is hun aantal dan ook snel gegroeid. Maar dan blijkt dat het niet spreken van Nederlands op de werkvloer voor problemen zorgt. Zelfs een eenvoudige opdracht of uitleg gaat aan de buitenlandse werknemers voorbij. Daardoor loopt het niet in het werken en het samenwerken en kunnen er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. Waar die nieuwe werknemer eerst een mooie oplossing bleek te zijn is hij nu een probleem geworden in je team.

Tijd, geld en veiligheid

Het is niet moeilijk om te bedenken wat er gebeurt als de communicatie stokt. Extra uitleg en overleg kost tijd en dus geld. De klanten voelen zich niet begrepen. De productie stagneert en de nieuwe werknemer komt buitenspel te staan. Dat zijn allemaal dingen die je niet wilt in je bedrijf. En dat geldt voor bouwvakkers en schoonmakers net zo goed als voor andere beroepen waar mensen samenwerken. Het is frustrerend en maakt het werken er niet aantrekkelijker op.

Daarnaast is het soms ook gewoon gevaarlijk. In veel fabrieken staan machines en apparatuur die je zorgvuldig moet bedienen om risico op verwondingen of erger te voorkomen. Maar een uitleg of een waarschuwing wordt niet begrepen als je de taal niet spreekt. Het gebeurt regelmatig dat anderstalige medewerkers zich totaal niet bewust zijn van de gevaren met alle gevolgen van dien.

Nederlands op de werkvloer

De oplossing voor zulke problemen laat zich raden: alleen als iedereen dezelfde taal spreekt tijdens het werken kun je die risico’s en frustraties en dat tijdverlies en productie-uitval voorkomen. Met voldoende basiskennis van de Nederlandse taal wordt de werkvloer veiliger en wordt het werk efficiënter gedaan. En de buitenlandse werknemer voelt zich weer thuis in je bedrijf. Nederlands op de werkvloer is wat dat betreft een must voor ieder bedrijf.

Het is eigenlijk maar een relatief kleine investering om je medewerkers een zakelijke taaltraining op NT2 niveau te laten volgen. Helemaal als je weet dat de cursus in kleine groepen bij je bedrijf gegeven kan worden. Niet altijd is een complete NT2- cursus nodig. Een volledige voorbereiding op het staatsexamen Nederlands zou een te grote investering zijn en voor tijdelijke medewerkers te veel inspanning en geld kosten. De oplossing in zo’n geval is een taalcursus op maat, aangepast aan de wensen en doelen van het bedrijf en de werknemer. Een nieuwe taal leren doe je ook door veel te oefenen en Nederlands spreken oefenen doe je nou eenmaal makkelijker als je daar goede begeleiding bij krijgt.

De Taal Meester

De Taal Meester is gespecialiseerd in Nederlandse taallessen voor arbeidsmigranten. Die lessen bieden een goede basis waarmee de medewerkers zich in het bedrijf prima kunnen redden. Uiteraard krijgen ze ook les in de Nederlandse cultuur zodat ze zich ook in een groep beter kunnen bewegen en zich eerder kunnen aanpassen aan de gewoonten in ons land.

De Taal Meester geeft les aan kleine groepen maar ook aan individuen. Dit kan op locatie bij jouw in het bedrijf maar je medewerkers zijn ook welkom bij ons taalcentrum in Zwolle. Neem contact op met Herman Hage voor de mogelijkheden.

Ervaringen

Echte leraren zijn overal ter wereld hetzelfde: geduldig!
Ik ben Angelika een van velen studenten die bij Herman Hage terecht zijn gekomen. We hebben samen 4 jaar gewerkt. Dankzij de lessen met Herman heb ik Nt2 programma 2 gehaald. Wat ik vooral bijzonder vind is het feit dat ik niet alleen het Nederlandse taal heb geleerd maar ook heleboel over Nederland. Herman Hage is fantastische leraar die motiveert en luistert naar zijn studenten.

Prawdziwi nauczyciele sa tacy sami na calym swiecie: cierpliwi!
Mam na imie Angelika i jestem jedna z wielu bylych uczniow Hermana Hage. 4 lata pracowalismy razem czego efektem bylo osiagniecie Nt2 programma 2. Poza jezykiem niderlandzkim zdobylam takze wiedze o kraju, w ktorym mieszkam.
Herman Hage to fantastyczny nauczyciel, ktory motywuje ale rowniez slucha.
Angelika

Ik heb Herman leren kennen toen ik mijn eerste inburgering moest doen om in Nederland te komen wonnen. Hij is een zeer ervaren docent, die de les met passie en op professionele manier geeft en daarnaast de Nederlandse cultuur toelicht. 

Hij zoekt altijd de manier waarop hij eenvoudig grammatica en met plezier weet uit te leggen. 

Herman heeft oog voor de individuele behoeften en wensen van de cursist en hij motiveert me om verder te leren. 

Hij helpt me nu om mijn uitspraak te corrigeren en ik merk dat mijn Nederlandse uitspraak beter wordt. Daarom ben ik er super blij mee.

Daarnaast is hij een vriendelijke persoonlijkheid. Ik raad Herman zeker aan.

Irieny Norbruis Endara

Inburgeringscursus Nederlands Niveau A1

NT2 Docent Herman Hage

Ik heb 30 jaar als directeur van een basisschool gewerkt en ben sinds 2010 met FPU en inmiddels volledig met pensioen. Sinds een aantal jaren heb ik een succesvol les-instituut NT2 (Nederlands als tweede taal). Ik geef Nederlandse taalles aan zowel buitenlanders als Nederlanders.

  • Wil jij de Nederlandse taal leren?
  • Wil jij flexibele lestijden?
  • Wil jij oefenen of examen doen?

Meld je dan NU aan voor de NT2 Cursus bij de De Taal Meester en al snel ben jij de Nederlandse taal 'meester'!